Facebook's toughest job interview questions, try answering them

Job candidates face these 10 tough questions during interview at Facebook

Ever fancied working for the most popular social media networking site, Facebook? But did you know that getting a job here is extremely difficult, as they have one of the toughest rounds of interviews in the industry, says Glassdoor, an online jobs community.

Therefore, in order to help those candidates who are aspiring to work for Facebook, Glassdoor has scanned through thousands of online reviews submitted by people who went through the interview process and picked out some of the toughest questions asked.

In this article, we provide you the 10 toughest interview questions Facebook asks job candidates.

1. Interview candidate: Facebook data scientist

Question: How many birthday posts occur on Facebook on a given day?

2. Interview candidate: Software engineer

Question: Given a binary tree, write code to print the tree out line by line.

3. Interview candidate: Data scientist

Question: You can roll a dice three times. You will be given $X where X is the highest roll you get. You can choose to stop rolling at any time (example, if you roll a 6 on the first roll, you can stop). What is your expected payout?

4. Interview candidate: Product manager

Question: Estimate the number of airports in the U.S.

5. Interview candidate: Account manager

Question: How much money is spent on the internet?

6. Interview candidate: Product designer

Question: How would you redesign the features/functionality of a television remote control?

7. Interview candidate: Client partner

Question: How would you sell Facebook to clients? What are the benefits of advertising over Facebook, as you see it?

8. Interview candidate: Product designer

Question: Analyze the iPhone ‘folder’ mechanism for grouping apps and suggest ways it could be improved.

9. Interview candidate: Operations associate user intelligence

Question: Tell me your plan of action if you saw that photo uploads suddenly dropped by 50%.

10. Interview candidate: Product analyst

Question: Two points are randomly placed on a line of length 1. What is the probability that the three segments created form a triangle?

Source: TOI

4 COMMENTS

  1. 1. Interview candidate: Facebook data scientist

    Question: How many birthday posts occur on Facebook on a given day?
    Answer: 1 billion Facebook users -> ~2,7 million birthday per day. Let’s say most of them get 10 happy birthday posts on their timeline… So I’d say roughly 27 million.

    2. Interview candidate: Software engineer

    Question: Given a binary tree, write code to print the tree out line by line.
    Answer:
    function search(node, depth)
    {
    strings[depth] += node.value
    if(node.left)
    search(node.left, depth+1)
    if(node.right)
    search(node.right, depth+1)
    }
    search(origin_node, 0)
    for each (string in strings)
    {
    print(string + carriage return)
    }

    3. Interview candidate: Data scientist

    Question: You can roll a dice three times. You will be given $X where X is the highest roll you get. You can choose to stop rolling at any time (example, if you roll a 6 on the first roll, you can stop). What is your expected payout?
    Answer: 4.875

    4. Interview candidate: Product manager

    Question: Estimate the number of airports in the U.S.
    Answer: 300 million people. Given how Americans love them airplanes, I’d say roughly 1 airport for every 100000 people, mostly small ones. So 3000.

    5. Interview candidate: Account manager

    Question: How much money is spent on the internet?
    Answer: The aggregation of several multi-billions dollars markets… That’s huge. I’d say several hundred billion, maybe even trillion dollars per year.

    6. Interview candidate: Product designer

    Question: How would you redesign the features/functionality of a television remote control?
    Answer: Since now TV have hundreds of channels, I would add a “favorite” button. Press the favorite button + a number on the keypad for 1 sec and the current channel is assigned to that number. Then, press the number for 1 sec to switch automatically to that channel.

    7. Interview candidate: Client partner

    Question: How would you sell Facebook to clients? What are the benefits of advertising over Facebook, as you see it?
    Answer: With 1 billion users putting their whole lives on their profiles, Facebook not only provide a huge audience for your product, but also, excellent targeting. Need to sell lawnmowers? You can target users who have a backyard. Need to sell DVDs? you can target users who watch a lot of movies. Need to sell trainers? You can target people who exercise regularly. you products will be shown in priority to the users who tend to buy online. Facebook can brag of having the best yield of any other advertising service. We show your product to people who will buy it.

    8. Interview candidate: Product designer

    Question: Analyze the iPhone ‘folder’ mechanism for grouping apps and suggest ways it could be improved.
    Answer: In the scenario of someone considering making a folder people the UI is already full, it would be nice to have an option that would take every app on the currently displayed screen and put them in a newly created folder.

    9. Interview candidate: Operations associate user intelligence

    Question: Tell me your plan of action if you saw that photo uploads suddenly dropped by 50%.
    Answer: I would first assume there’s a technical error. I would ask the data analyst to fetch any other data that correlates with this drop to figure out if other systems are affected. I would ask the lead developer to check the last commits made on the picture uploading feature, see if any recent modification could have triggered a bug. I would also ask the sysadmin to check the integrity of the hardware to see if the drop doesn’t come from a physical failure.

    10. Interview candidate: Product analyst

    Question: Two points are randomly placed on a line of length 1. What is the probability that the three segments created form a triangle?
    Answer: The 3 segments will form a triangle if and only if the longest segment isn’t longer than 0.5. And I’m too lazy to calculate it after writing all this lol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here